Як працює скелетна мускулатура

Як працює скелетна мускулатура

Наші суглоби і кістки приводять в рух велику кількість м'язів. Усіх їх можна розділити на м'язи - синергисти, які здійснюють рух в одному напрямку, і антагоністи, які здійснюють рух в різних напрямках. Але є і м'язи, які можуть надавати свою дію більше ніж на один суглоб. Коли м'язи скорочуються, вони прикладають певну силу до кістки, який в цей час виконує роль важеля. Крім прямої дії на цей важіль, м'язи можуть надавати йому деякий крутний момент, який залежить від точки прикріплення м'яза і кута, під яким вона прикріплена до кістки. При виконанні довільних рухів всі ці фактори враховуються і автоматично прораховуються нашим головним мозком.

М'язи влаштовані по-різному в залежності від завдань, для яких вони використовуються організмом. Відмінності між м'язами пов'язані різноманітністю їх функціональних особливостей.

Як розташовуються волокна всередині м'язи?

М'язові волокна розташовані паралельно напрямку розтягування, коли необхідно швидке скорочення при малих навантаженнях, і перпендикулярно йому, коли невеликі скорочення поєднуються з високим навантаженням. Наприклад: час скорочення очних м'язів становить приблизно 10 мс, литкових 40 мс, камбаловидние 100 мс. При цьому розмір основної рухової одиниці (кількість м'язових волокон, іннервіруемих одним мотонейроном) для м'язів ока дорівнює 10, великогомілкової м'язи - 500, камбаловидной - 1500. І ще: середній діаметр рухового волокна очної м'язи 20 мікрон, а великогомілкової - 60 мікрон.

Більшість м'язів складаються з трьох видів моторних одиниць: швидко стомлює, швидких стійких, повільних. Функціональні властивості трьох основних типів різні і відображені в їхніх назвах.

Сила скорочення м'язів регулюється ЦНС за рахунок двох основних механізмів.

Перший з них - механізм підбору моторних одиниць. Ось основний принцип цього механізму: для тонких і координованих рухів необхідні невеликі рухові одиниці з кількістю волокон не більше 30. Для грубих, але сильних рухів необхідні, навпаки, рухові одиниці з числом волокон від 100 і вище. Збільшення сили рухової одиниці, таким чином, залишається приблизно постійним.

Частотна модуляція: чим більше необхідно м'язової сили, тим більш інтенсивний генерується імпульс, що призводить до одночасного скорочення більшого числа рухових одиниць і, отже, генерації більшої сили.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить