Кортизол і як з ним боротися

Кортизол і як з ним боротися

Кортизол є головним катаболическим гормоном, через що він найбільше лякає новачків-бодібілдерів. Виробляється дана речовина в умовах стресу, при неправильному харчуванні, голодуванні і втоми.

Кортизол або гормон стресу при підвищенні секреції здатний приводити до руйнування білків до амінокислот і глікогену - до глюкози. А це найстрашніше для спортсмена, що працює на масу. Крім катаболізму, підвищення рівня даної речовини призводить до накопичення жирів, підвищення артеріального тиску і до появи болів в м'язах.

Чи потрібна боротьба з кортізолом

Природно, що перевищена концентрація даного гормону дуже небезпечна для будь-якого бодибилдера, але і низький вміст його в крові також не менш небезпечне. Недолік кортизолу загрожує неможливістю результативних тренувань. Це пов'язано з тим, що він відповідає за зняття напруги з м'язів після навантажень.

Організм накопичує найбільшу кількість кортизолу вранці. Поступово його концентрація поступово знижується, і вже до ночі вона і зовсім падає до мінімуму.

Також важливо враховувати, що в перші хвилини тренувань або будь-яких інших фізичних навантажень відбувається потужний викид кортизолу. Однак незабаром його концентрація сама повинна прийти в норму. Але якщо тренування триває більше 45 хвилин, рівень гормону знову піднімається вище норми, перетинаючи небезпечну для бодібілдера рису. Це дозволило зробити висновок: щоб попередити процес катаболізму на тлі підвищеного рівня кортизолу необхідно тренуватися не більше 45-60 хвилин.

Що блокує кортизол

Існує безліч добавок, які покликані блокувати катаболізм. Найголовнішими речовинами в цій справі є незамінні амінокислоти ВСАА. Так як під час навантаження їх концентрація відчутно знижується, і організм намагається заповнити недолік, він починає руйнувати м'язові білки як джерело ВСАА. Додатковий прийом незамінних амінокислот дозволить запобігти такий результат.

Також боротися з кортізолом допоможе швидкий протеїн, який має високу швидкість всмоктування і може забезпечити м'язи білком відразу після тренування.

До складу антикатаболических комплексів також часто включені Омега-3 жирні кислоти і аскорбінова кислота. Допоможе боротися з кортізолом і білково-вуглеводна їжа.

Застосовувати антикатаболиком слід після сну і після тренувань, коли концентрація кортизолу особливо висока.

Крім прийому антікатабоіков слід також дотримуватися кількох простих правил в боротьбі з кортізолом:

Ніколи не допускайте появи почуття голоду.

Майте повноцінний сон.

Зрозумійте, що краще інтенсивне тренування, ніж тривала, тому не перестарайтеся з часом тренінгу.

Підвищіть калорійність свого денного раціону, а також збільште кількість прийнятого білка. Слідкуйте також за співвідношенням Омега-3 і Омега-6: воно повинно бути 1: 1.

Постарайтеся давати своєму організму більше вітаміну С, так як він має антиоксидантні властивості.

Пийте багато рідини.

Кортизол не такий страшний, якщо слідувати всім цим дуже простим правилам і насичувати організм важливими для атлета речовинами.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить