Допоміжні вправи та їх значення в пауерліфтингу та бодібілдингу

Допоміжні вправи та їх значення в пауерліфтингу та бодібілдингу

Багато починаючі культуристи помилково вважають, що для того, щоб тиснути більше потрібно день у день виконувати єдина вправа - жим лежачи і тоді прогрес і результати будуть вражаючими.

Однак, це далеко не так. Чому? Вся справа в тому, що крім основних м'язів, які беруть участь у процесі підняття ваги працюють ще й допоміжні і, якщо вони відстають у розвитку, то не чекайте хороших результатів у пауерліфтингу або бодібілдингу.

Але тут постає ще одне питання - як визначити які саме м'язи не тягнуть і на що варто звернути увагу. У цьому випадку пауерліфтери застосовують наступну схему:

1. Умовне розкладання вправи на окремі фази;

2. Визначають на якій частині траєкторії настає ступор і м'язи "не тягнуть".

Таким чином можна провести ретельний аналіз і визначити які саме допоміжні м'язи варто підкачати.

Часто можна зустріти спортсменів, у яких слабкі трицепси, але сильні грудні.

У цьому випадку ступор в жимі лежачи припадатиме приблизно на середині руху і саме в тому місці, де в роботу головним чином вступають трицепси.

Тут порада одна - приділяти жиму лежачи вузьким хватом більше уваги, щоб подолати застій.

Або ще один варіант - сильні ноги і спина, але слабкі біцепси і передпліччя.

У цьому випадку спортсмен не зможе показати рекордних результатів у тязі.

Штанга буде випадати з рук. У цьому випадку на допомогу прийдуть такі допоміжні вправи як підйом штанги на біцепс стоячи і згинання рук зі штангою в кистьовому суглобі сидячи.

Також іноді можна зустріти атлета з сильними ногами, але слабкою спиною.

У цьому випадку при приседе дуже швидко будуть забиватися поперекові м'язи, що не дасть атлетові підняти велику вагу і буде гальмувати його розвиток в пауерліфтингу в цілому.

З цього всього випливає єдиний висновок - допоміжні м'язи, нарівні з основними м'язовими групами відіграють істотну роль при піднятті важких.

Однак, не варто всі сили відразу кидати на тренування м'язів-вспомогатель доти, поки зростання показників не зупиниться.

Також зверніть увагу, що кількість допоміжних вправ, їх різновид та інтенсивності коливаються в різні періоди тpеніpовочних циклів.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить