Що таке клітковина і чим вона корисна

Що таке клітковина і чим вона корисна

Клітковина - це найгрубіша частина рослин, яку ми можемо вживати в їжу. Вона являє собою волокна, які з складних вуглеводів і, в основному, входить до складу клітинної стінки рослини. Такий міцний каркас потрібен для підтримки форми клітини, мембрана не може забезпечити настільки надійну опору для всього клітинного вмісту. Навіть у самій ніжною і соковитою м'якоті плодів є клітковина.

Людина клітковину вживає, але не перетравлює. Нам не дозволяє пристрій шлунково-кишкового тракту. (Згадайте, який складний трикамерний шлунок має корова!) Але, клітковина, безумовно, дуже важлива складова в нашому раціоні. Нам без неї доведеться дуже і дуже туго! Що ж такого корисного в продукті, який навіть не перетравлюється?

Грубі рослинні волокна важко пережовується, а значить, їжа довше залишається в роті, рясніше змочується і обробляється слиною. Слина має слаболужну реакцію, що нейтралізує кислоту, вироблювану кариесогенной флорою на наших зубах. Плюс механічне очищення зубів від нальоту - і ми маємо відмінну природну профілактику карієсу.

Активне жування викликає приплив крові до щелепно-лицевої зоні, а також до мозку. Це не особливо важливо для дорослих, але актуально для маленьких дітей.

Клітковина довше інших компонентів їжі затримується в шлунку і уповільнює проходження її з шлунку в кишечник. Тому процес перетравлювання відбувається поступово, що дозволяє уникнути різкого підвищення рівня глюкози в крові, і відповідно, знизити навантаження на підшлункову залозу і уникнути інсулінового шоку. Організм отримує енергію поступово, без стрибків і надовго.

А ось в кишечнику, особливо у товстому, завдання у клітковини прямо протилежні - прискорити евакуацію переварених мас. Грубі волокна є механічним подразником для прямої кишки, завдяки чому відбувається своєчасна дефекація. А зниження ймовірності запорів зменшує ймовірність виникнення геморою і хронічних головних болів!

Активні спроби переварити клітковину стимулюють роботу травних залоз, особливо, підшлункову залозу.

Не так давно стало відомо ще одну корисну властивість. Розчинні у воді види клітковини здатні виводити з організму холестерин і тригліцериди. А це відмінна профілактика атеросклерозу, захворювання, яке вразило населення Землі в останні десятиліття. Також це чудова властивість клітковини добре б взяти на замітку людям, охочим схуднути, або просто прагнуть зберегти стрункість фігури до похилого віку.

І це ще не все! У товстому кишечнику клітковина служить субстратом для бактерій-сапрофітів. Для нас ці бактерії непомітні, ми живемо з ними все життя, шкоди вони не приносять, тільки користь. Зокрема, біфідо- і лактобактерії, які і складають основну масу кишкових мікробів, в процесі своєї життєдіяльності виробляють ряд вітамінів і амінокислот, які потім всмоктуються в кров. Серед них найважливіший віт. В12, також віт. В1, В2, В6, віт. К, нікотинова і фолієва кислоти.

Є думка, що деякі речовини виробляються кишковими бактеріями, а саме коротко жирних кислот бутират, володіють онкопротекторним властивістю, захищають товсту кишку і весь організм від раку.

Розчинна у воді клітковина, наприклад, пектин - прекрасний сорбент. Вбирає отрути, токсини, надлишок жирів і т.д. Може використовуватися і в медичних цілях.

Ось скільки користі в продукті, який не перетравлюється і не засвоюється, але так важливий і потрібний!

Звідки ж нам брати клітковину? Звичайно ж з овочів, злаків і бобових! Найбільше клітковини міститься у висівках, непросіяного борошні (борошні грубого помелу), у всіх сортах капусти, в коренеплодах - моркві, буряках, топінамбурі, в стручках і плодах бобових зеленої стиглості, в овочах - кабачках, перці, огірках, баклажанах. Фрукти, в основному, містять розчинну клітковину - пектин і камеді. Особливо багаті ними яблука, цитрусові, кісточкові плоди - персики, абрикоси, слива, алича, вишня, ягоди полуниці і суниці. Багато клітковини в грибах і сухофруктах, є вона і в горіхах, хоча горіхи здаються жирним продуктом.

Щоденна норма споживання клітковини - не менше 35 грам. Але, щоб отримати цю норму, потрібно повністю переглядати свій раціон. Вживати хліб з висівками, каші з цільнозернових крупи, зелені овочі та фрукти. На жаль, це не завжди можливо. Хтось не любить каші, комусь купувати фрукти кілограмами занадто дорого, та й не бувають фрукти цілий рік однакової якості. Ми все частіше і частіше харчуємося напівфабрикатами, бо нам ніколи, ми поспішаємо, перекушуємо на бігу. А всім відомо, що ніщо так не сприяє втрати поживної цінності продукту, як виробництво його в промислових масштабах, де вона проходить рафинацию (очистку). Після рафінації клітковини в продуктах, як правило, зовсім не залишається.

Що ж робити? Додавати в свій раціон готову клітковину. Наприклад, висівки. Висівки додають у випічку, кашу, можна додавати їх в кисломолочні напої. На перший раз порція повинна бути зовсім невелика, якщо організм не звик до грубої їжі, то краще привчати його до отрубям поступово. Або можна купити клітковину з овочів або фруктів, вона діє на організм більш щадним чином. Її можна відразу ж застосовувати в рекомендованих дозах, розчиняючи в йогурті, кефірі або молоці. Клітковину можна приймати і до їжі, і після, як блюдо, завершальне трапезу, а також між їжею як перекушування, так як рослинні волокна мають властивість набухати в кишечнику і створювати відчуття ситості. Цією властивістю з успіхом користуються повні люди, що бажають схуднути з мінімальним дискомфортом. Адже почуття голоду чи не найчастіша причина, по якій люди кидають дієту! А за допомогою клітковини скинути зайву вагу можна цілком комфортно і легко!

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить