Що таке протеїн і як він діє

Що таке протеїн і як він діє

Кожен культурист знає, що для ефективного росту м'язової маси необхідні білки. При цьому білків, що отримуються з їжею, навіть з самою збалансованою, не завжди вистачає для спортсменів, ведучих активні тренування.

Ефект від протеїну. Ефект від протеїну очевидний, інакше б він не користувався таким успіхом у культуристів. Але для тих, хто ще сумнівається в дії цієї речовини, розповімо про те, як воно працює.

Спортивний протеїн, на відміну від протеїну, що міститься в продуктах, надходить в організм у найбільш простому вигляді і тому легко засвоюється. Вже в шлунку протеїн розщеплюється на структурні складові - амінокислоти. Процес розчинення білка відбувається під дією ферментів шлункового соку (пепсин і трипсин) і соляної кислоти. У підсумку утворюються невеликі ланцюжки амінокислот, серед яких виділяють поодинокі амінокислоти або пептиди, подвійні амінокислоти (дипептиди) або потрійні ланцюжка амінокислот, звані трипептиди.

Протеїн добре засвоюється, але менше 5% цієї речовини все-таки виводиться з організму через товстий кішечнік.Еффект від протеїну.

Амінокислоти всмоктуються в кров в тонкому кишечнику за допомогою особливих структур - переносників. Так, кожна з амінокислот переходить в кров'яне русло за допомогою певного переносника.

Тому людина, яка вживає у великій кількості одну і ту ж амінокислоту перевантажує відповідний переносник і тим самим не дає потрапити в кровотік інший амінокислоті, яку переносить той же переносник. Таким чином, надмірне вживання тієї чи іншої амінокислоти незмінно призводить до дефіциту інший.

Ще однією важливою особливістю є той факт, що ланцюжки з п'яти і більше амінокислот, перш ніж потрапити з шлунково-кишкового тракту в кров, розщеплюються на більш дрібні складові. При цьому в кровотоці всі амінокислоти перестають відрізнятися між собою.

Тому фактично, амінокислоти, які людина отримала з їжею, або амінокислоти, які перебувають у складі хімічних препаратів, однакові.

Ефект від протеїну. Однак протеїни, отримані з різних джерел, засвоюються по-різному. Так, наприклад, процес засвоєння цільного білка проходить набагато повільніше, відповідно, амінокислоти, отримані з нього, надходять у кров з деякою затримкою. А гідролізовані форми білка, які входять до складу спортивних протеїнів мають частково розщеплену структуру, тому засвоюються організмом набагато швидше. Саме тому бодібілдери постійно беруть протеїн, який спрямований на відновлення м'язової тканини.

Протеїни, які використовуються для спортивного харчування, поділяються на швидкі (сироватковий протеїн) і повільні (казеїн). І це зроблено було неспроста. Дослідження підтвердили, що після прийому сироваткового протеїну, кількість амінокислот у крові збільшувалася дуже швидко, досягаючи свого максимального рівня через 1:00 після прийому препарату. Однак кількість амінокислот, отриманих із такого протеїну, настільки ж швидко і знижується, повертаючись до початкових показників вже через 4:00.

У свою чергу, казеїн набагато повільніше підвищував рівень амінокислот, при цьому через годину після його прийому максимальний рівень амінокислот був набагато нижче, ніж у сироваткового білка. Однак тривалість дії амінокислот казеїну становила близько 7:00.

А, крім того, виявилося, що сироватковий протеїн стимулює утворення білка, не руйнуючи великих білкових Ефект від протеїну. молекул на амінокислоти, тоді як казеїн тільки зменшує швидкість розпаду білкових молекул, ніяк не впливаючи на синтез білка. Однак баланс лейцину (амінокислота), який визначається відношенням кількості спожитого білка до отриманого організмом кількістю амінокислот, у казеїну був вище, ніж у сироваткового білка.

Таким чином, ми склали приблизну схему, за якою працює протеїн, згідно з якою можна сказати, що сироватковий протеїн є «анаболічним», а казеїн - «антикатаболічною».

Дані, отримані з дослідження, говорять про найбільш важливому показнику - швидкості дії протеїну. Якщо сироватковий протеїн працює 4:00, а казеїновий - цілих 7:00, то необхідність у прийомі білкової їжі і протеїну кожен 2 - 3:00 просто відпадає.

Що стосується вживання протеїнових коктейлів відразу після тренування, то це теж питання спірне. З огляду на те, що пік вивільнення амінокислот у швидкого сироваткового протеїну спостерігається через годину після прийому, то логічно буде прийняти протеїн якраз до тренування або під час неї, щоб до кінця заняття амінокислоти вже робили свою справу.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить