Що таке ВСАА

Що таке ВСАА

BCAA (Branched-chain amino acids) - це три незамінних амінокислоти: лейцин, ізолейцин і валін. Вихідний матеріал для будівництва та регенерації клітин організму. Амінокислоти BCAA об'єднує структура будови - розгалужені бічні ланцюги. Всього амінокислот кілька десятків, але саме ці три відіграють ключову роль у багатьох процесах обміну речовин, без їх присутності окремі реакції просто неможливі. Насамперед тому, що на відміну від інших, замінних амінокислот лейцин, ізолейцин і валін організм не здатний синтезувати самостійно.

Згідно харчової цінності продуктів, у звичайних продуктах харчування вміст амінокислот ВСАА досить велике - в середньому 22-24%. Однак у процесі травлення значна їх частина денатурує. Так само треба враховувати високу потребу організму в ВСАА - вони виступають і як джерело енергії, і піддаються різним катаболическим процесам в тканинах і органах людини. Все це покладає на спортсмена особливі вимоги по додатковому прийому BCAA. І ніщо не дасть його краще, ніж спортивне харчування. Поговоримо тепер про складові BCAA амінокислотах.

Лейцин

ЛейцінНезаменімая амінокислота зі структурою HO2CCH (NH2) CH2CH (CH3) 2. У медицині використовується при лікуванні захворюванні печінки, анемії і багатьох інших проблемах. Знижує рівень глюкози в крові, що стимулює секрецію соматотропіну - гормону росту. Як це часто буває в науці, відкритий лейцин був випадково - в запліснявілих сирі. Надалі амінокислота була встановлена і описана вченими Жераром і Лораном.

На вигляд лейцин - це білий кристалічний порошок погано розчинний у воді. Недолік лейцину в їжі призводить до негативного азотистого балансу в організмі і може зупинити зростання у дітей. Вважається, що добова потреба в лейцин у дорослих - 31 міліграм на кілограм власної ваги, у новонароджених - 425 міліграм. Добре помітно наскільки велика роль лейцину для зростаючого організму.

Ще однією важливою функцією лейцину є те, що при його розпаді утворюється b-окси-b-метілглутаровая кислота, яка є попередником при синтезі холестерину і головне - багатьох анаболічних гормонів.

Ізолейцин

ІзолейцінНезаменімая амінокислота зі структурою HO2CCH (NH2) CH (CH3) CH2CH, активно бере участь в енергетичному обміні. Добова потреба звичайної людини в ізолейцин близько 1,5-2 грамів на день. Для спортсменів ця цифра значно вища. Ізолейцин у великих концентраціях міститься в горіхах і м'ясних продуктах. Однак в горіхах досить багато шкідливого спортсменам жиру, а м'ясо досить важко для травлення і тому отримати достатню кількість изолейцина з нього проблематично.

Ізолейцин, так само як і лейцин, стимулює секрецію гормонів, а так само володіє імунноукрепляющім властивістю.

Валін

ВалінНезаменімая амінокислота структури C5H11NO2. Як нескладно помітити, її формула значно відрізняється від лейцину і ізолейцину. У BCAA валін відіграє особливу роль. Він є одним з найважливіших компонентів при зростанні і синтезі м'язової тканини. Досліди на мишах показали, що додатковий прийом валина підвищує стійкість організму до болю і перепадів температури. У медицині використовується властивість Лецину захищати миелиновую оболонку нервових волокон в спинному і головному мозку для лікування багатьох захворювань, наприклад таких як наркоманія, депресія і склероз. Без валина неможливо підтримки азотистого балансу в організмі. Так само як і інші амінокислоти з ВСАА валін міститься в горіхах, крупах, м'ясі.

Помічено ще одна властивість валина - пригнічувати апетит. Як наслідок, він може бути корисний при тренуваннях для схуднення. Однак прийом ВСАА і Л-карнітину (який так само є амінокислотою) коштує рознести. Прийом амінокислотних препаратів може сповільнити засвоювання л-карнітину, що грає важливу роль при аеробних навантаженнях. Якщо ви приймаєте л-карнітин то BCAA краще прийняти після тренування.

Так само валін покращує секрецію серотоніну - гормону настрою, нестача якого викликає депресії, почуття пригніченості, панічні атаки.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить