Катаболізм м'язів - ворог культуриста

Катаболізм м'язів - ворог культуриста

Анаболізм і катаболізм в бодібілдингу є протилежними полюсами, таким собі добром і злом у світі культуризму. Анаболізм - ріст, розвиток. Катаболізм - зменшення, регрес. Що вибере бодібілдер? Відповідь тут однозначна. Однак, залишивши хороше на десерт, ми з вами сьогодні розберемося з найнебезпечнішим ворогом будь-якого культуриста - катаболизмом.

Катаболізм - це руйнування складних речовин і елементів, яке організм здійснює для одержання необхідних йому простих речовин.

Для бодібілдерів найбільш неприємним є катаболізм білків, тобто катаболізм м'язів, які розщеплюються організмом для отримання амінокислот і зменшення маси тіла.

Сучасні вчені виділяють безліч причин катаболізму, серед яких для спортсменів найбільш істотними є стрес, харчування, що не забезпечує необхідну кількість корисних речовин, перевтома, фізичні навантаження. Всі з перерахованих вище факторів є провокаторами, що викликають підвищення в крові рівня кортизолу - гормону, що відповідає за інтенсивність катаболічних процесів в організмі. Як ви розумієте, процеси катаболізму супроводжують усього, навіть самому святому, що тільки є в житті бодібілдера - тренувань.

Але не все так погано, друзі. Існує безліч способів боротьби з катаболизмом, і звести до мінімуму вплив катаболізму на наш успіх у бодібілдингу цілком реально, потрібно лише ретельно дотримуватися правил і рекомендацій, які є досвідом, виробленим багатьма поколіннями культуристів і спортивних вчених.

Для того щоб протистояти небажаним процесам і запобігти катаболізм, у спортсмена є три дієвих шляхи: перший - збільшити процес анаболізму, який зведе нанівець катаболические процеси в організмі. Для цієї мети на ринку спортивного харчування існує безліч різноманітних добавок, покликаних надавати позитивний вплив на анаболічні процеси, найбільшою популярністю з яких користуються трібулус, BCAA, ZMA, інші види амінокислот. Також практично всі стероїдні препарати спрямовані на досягнення цієї мети, однак, це вже зайве.

Другий шлях - збільшення кількості білка в раціоні. Від чого, по-вашому, такою популярністю на ринку спортивного харчування користується протеїн? Все просто: більше білка в організмі - більше будівельних ресурсів для м'язів - меншої шкоди від процесу катаболізму.

І третій варіант - спроби безпосередньо зупинити катаболізм, що вимагає певних зусиль, однак перемога в цій справі цілком залежить від вас самих. Необхідно скоротити зовнішні фактори, що провокують збільшення концентрації кортизолу в крові: уникати стресів, приділяти належну час на сон, з відповідальністю ставитися до свого режиму харчування.

Процеси анаболізму і катаболізму це Інь і Янь нашого організму, дві сторони, постійно провідні боротьбу між собою, вам же дана можливість стати на підтримку однієї з них, і схилити чашу терезів на необхідну вам сторону.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить