Як впливає перерив в тренуваннях на організм

Як впливає перерив в тренуваннях на організм

Практично всі, хто тренується, стикалися з тим, що час від часу доводиться робити перерви. Причини можуть бути різні. Хвороба, відрядження, завали з роботою і багато іншого. І перерви можуть бути теж різні. Одне тренування, один тиждень, один місяць, один рік і більше.

Тиждень або менше

Отже, перший тиждень нічого страшного не відбувається. Фізіологи з'ясували, що перші негативні зміни в м'язах наступають не раніше, ніж через 10 днів після припинення тренувань. Найчастіше пропуск одного тренування або одного тижня йде навіть на користь. Організм встигає повністю відновитися і увійти у фазу суперкомпенсації. Це означає, що якщо ви пропустили тиждень або менше, обороти на тренуваннях можна не зменшувати. І часто я спостерігав навіть підйом сил.

Місяць

Але після того як організм повністю відновився, а тренувань все немає - починається погіршення фізичних якостей. На початку (тижня через 2) починає падати сила м'язів. Потім (ще через тиждень) зменшується їх обсяг, і загальна і силова витривалість. Це пов'язано зі скороченням запасів глікогену в м'язах. Так як тренування припинилися, а організму в повсякденному житті не потрібні такі великі м'язи. І така кількість запасів вуглеводів.

Але це все поверхневі зміни. І якщо ви не тренувалися місяць, то вони носять початковий характер. І легко все відновити.

Кілька місяців і більше

Потім відбуваються зміни на рівні нервової системи. Коли вони настануть - залежить від стажу тренувань. Справа в тому, що з роками занять поліпшується іннервація м'язів. Що робить їх сильнішими. За рахунок того, що до м'яза підключаються все більше рухових нейронів. Після припинення тренувань частина цих нейронів відмирає. М'язи стають слабкіше, і погіршується міжм'язова координація. Повертаючи їх до первісного рівня.

Крім цього, при виконанні одного і того ж вправи, в корі мозку формується руховий центр, відповідальний за цю вправу. Це називається руховим умінням. Коли ви виконуєте той чи інший рух тисячі і тисячі разів, цей центр «переміщається» все нижче. До тих пір, поки не виявиться в підкіркової області. І тоді ви можете виконувати його автоматизовано. Не задумуючись. Це - руховий навик.

Так от, рухове уміння з часом забувається. Нервові зв'язку розпадаються. І доводиться мало не заново освоювати рух. А руховий навик - це те, що ви не забудете ніколи. Тобто вправи, вивчені до автоматизму, ви будете пам'ятати все жізнь.Поетому я і говорив, що реакція нервової системи на припинення тренувань залежить від вашого стажу занять. Якщо ви не тренувалися півроку і більше, щось не завчені до автоматизму вправи вам доведеться розучувати заново. Але відбувається це набагато швидше, ніж у перший раз.

Рік і більше

Як правило, після року перерви негативних змін більше не відбувається. Так як організм вже встиг позбутися від усього зайвого і стабілізуватися. Але безслідно нічого не проходить. При тривалих перервах, ні ваша сила, ні ваш обсяг м'язів, ні техніка вправ не опустяться до нульового рівня. Якщо взяти різницю між початковим і досягнутим рівнем тренованості за 100%. То після року перерви відсотків 20% - 30% у вас все ж таки залишиться. Але це знову-таки залежить від стажу занять. Чим він більший - тим більше залишиться.

Сподіваюся, тепер вам стало зрозуміло, що відбувається з вашим організмом після припинення тренувань. Так що не кидайте їх надовго.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить