Причини нехватки заліза у спортсменів

Причини нехватки заліза у спортсменів

Необхідність додаткового прийому заліза викликає серйозні сумніви. Ця проблема потребує окремої уваги. Дослідження, проведені серед північноамериканських атлетів, показали, що від 30% до 47% жінок відчувають дефіцит заліза. У той час як у чоловіків цей показник становив від 2% до 13% (P. Clarkson, 1995). Такий розрив пояснюється тим, що жінки в принципі їдять менше чоловіків, значить, вони автоматично отримують з їжею менше заліза. І це незважаючи на те, що потреби жінок в залозі набагато вище, ніж у чоловіків.

Якщо говорити про те, хто може серйозно постраждати від дефіциту заліза, то спортсмени, безумовно, являють собою групу ризику. Це пояснюється кількома причинами.

• Того, хто вступає в організм заліза може не вистачати через те, що їжа бідна білками тваринного походження (м'ясо і риба).

• Рівень засвоєння заліза може бути знижений через часті і інтенсивних тренувань.

• Залізо у великій кількості може виводитися разом з: а) потім (від 470 до 530 міліграмів на літр поту); б) з сечею (це називається гематурією: наявність крові в сечі). Таке ненормальне явище зустрічається у 7% - 90% легкоатлетів, що пробігли, наприклад, марафонську дистанцію; в) при шлунково-кишкових кровотечах, коли виводиться від 1 до 3 міліграмів заліза.

• Рясні (що жінки часто не усвідомлюють) або тривалі (більше п'яти днів) менструації практично неминуче тимчасовий дефіцит заліза.

• Будь-яка кровотеча супроводжується втратами заліза, оскільки не менше 2/3 наших запасів заліза знаходяться в крові.

• Нападаючи на червоні тільця, вільні радикали провокують втрати заліза.

Помірна доза заліза рідко надає ефективну дію при боротьбі з втомою або анемією. Потрібно принаймні три місяці, щоб відновити запаси організму, особливо у випадку вже існуючого дефіциту. Дуже висока доза заліза може викликати проблеми зі здоров'ям, оскільки воно має тенденцію накопичуватися в організмі. Надлишок заліза може викликати токсикоз.

У ході нещодавно проведеного експерименту був розроблений оригінальний спосіб підтримування нормального рівня заліза у спортсменів (A. Aguilo, 2004). Спортсмени-любителі тренувалися для розвитку витривалості в середньому по 14 годин на тиждень протягом трьох місяців, що призвело до зниження концентрації заліза в крові на 24%. Але у тих, хто приймав коктейль з антиоксидантів (500 міліграм вітаміну Е і 30 міліграм бета-каротину) протягом перших 30 днів, а також один грам вітаміну С в останні 15 днів, не було зафіксовано будь-яких негативних змін. Це дозволяє зробити висновок, що окислювальний шок посилює процес падіння рівня заліза, викликаний тренуваннями. Вітамін С, що сприяє кращому засвоєнню заліза, що надходить разом з їжею, також, ймовірно, зіграв не останню роль в даному випадку.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить