Зневоднення під час тренувань

Зневоднення під час тренувань

Чим сильніше і довше працюють м'язи, тим більшу кількість тепла виділяє наш організм. Адже потовиділення - це найефективніший спосіб, за допомогою якого наше тіло позбавляється від зайвого тепла. Спортсмену нічого не варто виробляти до одного літра поту за годину. Однак в екстремальних умовах даний показник може зростати до трьох літрів.

Зневоднення організму спортсмена негайно позначається не тільки на результатах, а й на стані здоров'я. Хоча наше тіло на 60% складається з води, проте воно практично не містить водних запасів, які ми могли б витрачати без всяких наслідків. Втрата води внаслідок рясного потовиділення негайно викликає водний дефіцит. Це докорінно відрізняється від енергетичних запасів, які наше тіло в надлишку накопичує у вигляді жирових тканин і глікогену.

Втрата рідини веде до зниження обсягу плазми (рідкої частини крові). З кожним ударом серце переміщує меншу кількість крові і, значить, втрачає свою силу. Йому доводиться битися частіше, щоб як слід наситити всі тканини. Але це тільки часткова компенсація, оскільки кров'яний потік в м'язи рано чи пізно скорочується, що призводить до недостатнього надходження кисню в тканини і сповільненого виведенню з організму продуктів обміну, які утворюються в результаті повторюваних скорочень м'язів. Вони починають «задихатися» і гірше працювати в аеробному режимі. Крім цього, через труднощі, пов'язаних з обміном речовин, температура тіла може рости. Всі ці фізіологічні відхилення проявляються дуже швидко, викликаючи почуття стомлення. Перші ознаки втоми з'являються, коли втрати води становлять приблизно 2% ваги.

У спортсменів екстра-класу обсяг циркулюючої плазми крові на 20% - 30% більше звичайного, що є додатковим захистом, що перешкоджає зневодненню. Laursen (2006) довів, що троеборци високого рівня нормально переносять втрату рідини до 3% від маси тіла. Тому атлети-аматори повинні чітко усвідомлювати, що їм не можна гнатися за професіоналами, які краще за багатьох інших справляються з зневодненням.

Теоретично, атлети повинні заповнювати втрати води безпосередньо перед змаганнями. Але на практиці таке відбувається досить рідко. І дійсно, втратити літр води за годину досить легко, але спортсмени дуже рідко випивають більше півлітра рідини на годину за час змагань. Як було з'ясовано, обсяги споживаної ними води становить близько 200 - 300 мілілітрів на годину. Так чи інакше, але ця кількість, схоже, відповідає максимальній засвоюваності рідини за годину нашої травної системи. Якщо поглинати більше 800 мілілітрів на годину, виникає вірогідність проблем з травленням.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить