Харчування до і після тренування

Харчування до і після тренування

Чи варто їсти перед походом в спортзал?

Для чого ви йдете, наприклад, в тренажерний зал або басейн? Звичайно ж, в першу чергу щоб тримати свої м'язи і весь організм в тонусі. Але є й інша мета - схуднути.

Для цього під час тренування необхідно спалити якомога більше власної енергії. А вона, як відомо, зберігається в наших жирових запасах. Отже, чим інтенсивніше ви тренуєтеся, тим швидше ви від цих запасів позбавляєтеся і втрачаєте зайву вагу. Тому не варто приступати до фізичних вправ, якщо ви тільки що щільно поїли. Але й на голодний шлунок тренуватися не можна.

По-перше, просто сил не вистачить, а по-друге, ви весь час будете думати про їжу. Краще всього, перед тим як відправитися в тренажерний зал, з'їжте вівсянку або гречку (слід пам'ятати, що є пізніше, ніж за 2:00 до початку занять спортом протипоказане). Так само не завадить салат з овочів або фруктів. Головне, щоб в цих продуктах було багато вуглеводів і вітамінів. Тоді ваші заняття принесуть тільки користь.

У випадку, коли для тренувань у вас є час тільки рано вранці, і до їх початку залишається хвилин сорок, можна обійтися одним яблуком або невеликою порцією вівсяної каші, щоб шлунок не був порожнім.

Ну, а якщо і сорока хвилин не залишається до початку занять спортом, то, в крайньому випадку, ви можете задовольнятися чашкою зеленого чаю або гарячого шоколаду, в який не варто додавати цукор. Ці напої розбудять вас і допоможуть безболісно приступити до фізичних вправ.

Тренування закінчилася, що і коли можна їсти?

Активно позаймавшись спортом, ви зменшили свій енергетичний запас. Якщо ще протягом 120 хвилин ви не станете заповнювати його за рахунок прийому їжі, то ваш організм змушений буде використовувати свої жирові запаси для вироблення необхідної йому енергії. Отже, продовжиться процес схуднення. Але, щоб уникнути зневоднення, слід пити досить багато рідини. Віддавайте перевагу воді, зеленому чаю або морсам.

Не забувайте, що крім жиру є ще і м'язи. Їх обов'язково потрібно відновлювати. І без білків тут не обійтися. У зв'язку з цим, через пару годин, що послідували за закінченням занять будь-яким видом спорту, можете з'їсти продукти, які містять дієтичні білки.

Зупиніть свій вибір, наприклад, на вареній курячої грудях або вареному м'ясі кальмара, на білій рибі або знежиреному сирі. Плюс до цього зовсім не завадять овочеві салати, заправлені оливковою олією (сіль і перець не забороняються). Приготувати їх можна з огірків, помідорів, редиски, цибулі порею і так далі.

Щоб швидше худнути, слід пити знежирений кефір, замінюючи їм іншу їжу. Але, на жаль, у деяких людей існує несприйнятливість до молочних продуктів. Для них такий метод позбавлення від зайвої ваги не підходить.

Іноді після інтенсивних фізичних навантажень дуже складно чекати декілька годин до прийому їжі. Заглушити сильне почуття голоду вам допоможе:

випита у великих кількостях вода або пара чашок зеленого чаю;

вживання в їжу одного великого яблука;

знежирений кефір.

У разі вечірніх тренувань, коли вони закінчуються незадовго до вашого відходу до сну, приймати їжу не забороняється. Правда, в цьому випадку розмір порцій слід набагато зменшити.

Якщо людина прагнути схуднути, то в останній раз він може поїсти приблизно години за три-чотири перед сном. Але у випадку з вечірніми тренуваннями виходить, що вам вдалося поїсти години за дві до їх початку. Самі заняття тривали годину або трохи більше. І перш ніж ви ляжете спати, залишається близько двох годин. Виходить, що між останнім прийомом їжі і сном пройшло близько шести годин. У такій ситуації цілком можливо що-небудь з'їсти, практично лягаючи спати.

Кілька корисних порад

Ваше харчування має бути раціональним в не залежності від спортивних тренувань.

Приймати їжу слід невеликими порціями.

Необхідно обов'язково відмовитися від солодощів, борошняних виробів і жирних продуктів.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить