Особливості тренувань при варикозі ніг

Особливості тренувань при варикозі ніг

Варикозне розширення вен виникає внаслідок слабких стінок судин і клапанів. Тобто тонус вен на ногах падає - через це вони розширюються. У таких розширених венах швидкість кровотоку знижується, що викликає закупорку як капілярів, так і більш великих судин. Думаю - суть зрозуміла.

Так от, фізичні навантаження, з одного боку, «тренують» судини, покращуючи їх тонус. А з іншого - вони надають додаткове навантаження на них. І ваші розширені вени можуть стати ще ширше. Виходить така палиця з двома кінцями.

Безсумнівно, що тренування ніг при варикозі потрібна. Але потрібно це робити таким чином, щоб навантаження на судини звести до мінімуму. Загалом, потрібно і рибку з'їсти і на моторолері покататися) Зараз поясню, як це можна зробити.

Принципи тренувань при варикозі ніг

1. Максимальне навантаження судини ніг отримують, коли ви тренуєте ноги стоячи. Тобто це все присідання, тяги станові і випади. При таких вправах тиск на стінки судин в ногах зростає в рази. Ці всі вправи краще прибрати. Хоча б на час. Але, знову-таки, все залежить від стадії варикозу. Мені здається, що в початкових стадіях можна залишити пару таких вправ і робити їх з невеликою вагою.

2. Тренуйте м'язи ніг в основному лежачи або сидячи. Так тиск в ногах набагато менше. Ідеальний варіант, коли ноги знаходяться вище тулуба. Нижче наведено список таких вправ:

Жим ногами

Зведення ніг в тренажері

Розведення ніг в тренажері

Випрямлення ніг в тренажері сидячи

Згинання ніг в тренажері лежачи

Підйом тазу лежачи

Розгинання стегна лежачи

Гіперекстензія

Гомілку в тренажері сидячи

3. М'язи верхньої частини тіла при варикозі ніг можна тренувати як звичайно. Ніяких спеціальних рекомендацій у цьому випадку немає.

4. Що стосується кардіотренажерів, то краще займатися на горизонтальному велотренажері або гребному тренажері. Як ви вже самі здогадалися - навантаження на судини ніг в цьому випадку буде менше, ніж на біговій доріжці або еліпсоїді.

5. Після тренування бажано полежати з задратимі догори ногами хвилин 5. Це дозволить зменшити кровонаповнення вен. А значить, знизить навантаження на судини ніг.

Висновки

Тренувати м'язи ніг при варикозному розширенні вен не тільки можна, а й треба. Звичайно, майже всі базові вправи на ноги виконуються стоячи. Але я раджу хоча б на 2 - 3 місяці прибрати ці вправи (станові тяги, присідання і випади). Потім можна спробувати їх включити в тренування. І подивитися - стане гірше чи ні. Якщо відчуєте негативні зміни, то доведеться забути про ці вправах назавжди. В іншому випадку - можна поступово переходити на повноцінні тренування. Успіхів!

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить