У який час доби краще всього тренуватися

У який час доби краще всього тренуватися

Це питання задають досить часто як мені особисто, так і взагалі на просторах інтернету. Воно й зрозуміло. Адже для багатьох людей значення часу доби для тренування сильно перебільшено. Пов'язано це з тим, що багато тренерів досить категорично окреслюють інтервали в 2 - 3:00, коли потрібно тренуватися. А весь інший час, типу, тренування будуть псу під хвіст. Давайте розберемося, чи так це.

Звичайно, день і ніч для всіх однакові. Сонце встає і сідає для всіх в один і той же час. Але біоритми кожної окремої людини у всіх індивідуальні. Думаю, що про «сов» і «жайворонків» ви і без мене вже чули. Вже тільки по одному цьому факту можна строго окреслювати які-небудь однакові рамки для всіх.

Але ж є ще й коливання активності в процесі дня. У якісь години активність менше, а в якісь - більше. І активність ця багато в чому залежить від того, у скільки людина лягати і встає. Так це так. Я згоден. Але, по-перше, не можна досить точно вирахувати час цієї активність, оскільки вона залежить ще й від інших факторів і постійно коливається. По-друге, мало хто має можливість підлаштовувати свої тренування під піки активності. Так як крім тренувань є ще робота, сім'я і багато інших важливий і невідкладних справ.

Так, до речі, і самі ці піки активності не з'являються просто так в те чи інше конкретне час. Ви самі, своєю щоденною розпорядком дня, привчаєте ваш організм до того чи іншого хроно-біологічному циклу. До чого я все це говорю?

До того, що якщо ви будете постійно тренуватися в один і той же час, то організм з часом сам буде підлаштовуватися під вас. І піки вашої активності, вже через кілька місяців, будуть збігатися з часом тренувань. Але, ще раз повторю, щоб так сталося, потрібно постійно тренуватися приблизно в один і той же час (+ - 1:00) протягом хоча б 2-х місяців.

Друге важливе зауваження: не можна тренуватися протягом першої години після пробудження. Як би ви не старалися, пік активності не може наступити відразу після того, як ви прокинулися. Повинен пройти як мінімум 1:00, щоб всі функції організму повністю включилися в роботу. А краще 1.30 -2 години. Звичайно, тут теж все індивідуально. Але від пробудження до початку тренування повинен пройти як мінімум 1:00.

І третє: потрібно закінчувати тренування не пізніше ніж за 2 години до сну. Організму потрібно час, щоб налаштуватися на спокійний лад. А зробити це за 10 хвилин він не зможе. Та й поїсти потрібно після тренування, як би пізно ви не тренувалися. Можете, звичайно, позайматися безпосередньо перед сном. Але ви все одно не заснете раніше, ніж через 1.30 - 2:00.

Висновки

1. Тренуйтеся завжди в один і той же час.

2. Між пробудженням і початком тренування повинен пройти мінімум 1:00.

3. Між кінцем тренування і сном повинно пройти мінімум 2:00.

4. Все інше - на ваш розсуд і великого значення не має.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить