Способи виправлення помилкових психологічних установок

Способи виправлення помилкових психологічних установок

Значення психічного фактора у тренінгу культуриста самоочевидне. Результати приходять на піку інтенсивності, ну а по-справжньому інтенсивне зусилля можна розвинути тільки за умови особливого внутрішнього стану, який називають "граничної психічної мобілізацією". Суть феномена в навмисному "звуженні" свідомості, тобто свідомої надконцентрації на виконанні вправи. На жаль, саме собою такий стан не прийде. Зазвичай нашу голову переповнюють тривожні, відволікають думки, що не дають зосередитися на тренінгу. Здавалося б, з ними нічого поробити не можна, адже вони породжені повсякденними проблемами, без яких, як відомо, життя не буває. Але ні, як стверджують спортивні психологи, думки, гальмують ріст результативності, в основному, породжені збоями в особистісній структурі культуриста. У перекладі на звичайну мову це означає, що ми самі створюємо собі психологічні перешкоди. Приміром, ставимо перед собою малореальні, недосяжні цілі, а потім ображаємося - мовляв, я тренувався на знос, а бодібілдинг мене підвів ... Перед вами опис типових "помилок" мислення, які породжують штучні психологічні бар'єри. А так само способи виправлення таких помилок.

Перша помилка: все або нічого!

Ви неодмінно хочете виглядати точно як Доріан Ятс, Кевін Леврон або Флекс Уїллер. На менше ви ніяк не згодні. Все або нічого!

ПРОЯВИ: Ви дивитесь у дзеркало, бачите, що ваше тіло мало нагадує журнальну картинку - і впадаєте в дратівливу депресію.

До зали приходить величезний, рельєфний культурист - на його тлі ви здаєтеся собі повним нікчемою.

Колега з тренінгів, якого ви ніколи не брали серйозно, раптом випереджає вас в жимі лежачи - ви починаєте психувати.

У вас припинилося зростання результатів - все навколо забарвлюється в чорні тони.

КОМЕНТАР: На думку психологів гасло "все або нічого!" характерний для людей із затримкою психічного розвитку. Вони по-дитячому розраховують на найвищі досягнення - точно так само дитина з купи іграшок вибирає найяскравішу. Ніхто не забороняє замахуватися на рекорди, але разом з тим треба "по-дорослому" розуміти, що великий успіх приходить лише до одиниць, винятково обдарованою від природи. З самого початку віддавайте собі тверезий звіт в тому, що ваша генетика сильно поступається тій, що у Леврона або Ятса. До того ж за їхніми плечима кілька десятиліть тренінгу. Плюс вони ведуть особливий спосіб життя, коли абсолютно все підпорядковано росту м'язів.

Ось з цього і треба виходити. Спочатку поставте перед собою "простеньку" мета почати рости на постійній основі - з тижня на тиждень, з місяця - на місяць. А вже потім будете розбиратися, які межі поставлені вам згори. Іншими словами, спочатку треба поставити перед собою не максималістську, а просту і ясну задачу почати рости. Інакше ви будете нагадувати собою "чайника", який ще не навчився водити машину, але всерйоз розраховує виграти міжнародну "Формулу".

ШЛЯХИ виправленням помилки: Почніть з плану! Так, Арнольд виглядає здорово, але своєю сліпучою форми він домігся не за місяць і навіть не за рік, а за десятиліття тренінгу. Складіть свої план зростання: на рік, на місяць, на найближчий тиждень. Ось тоді чужий біцепс в 50 см вже не повалить вас в істерику. Ви будете ясно усвідомлювати, що знаходитеся тільки на початковому етапі тренінгу, і все у вас ще попереду.

Намагайтеся більше дізнатися про тренінг. Наївні очікування часто бувають пов'язані з звичайним невіглаством. Приміром, ви повинні знати, що серйозний результат приходить до фанату після 7-10 років наполегливої і продуманого тренінгу. У жінок термін менше - 3-5 років.

Друга помилка: страх невдачі

Вас спіткала невдача з тренінгом, і ви втратили віру в успіх. Ви готові все кинути: "З бодібілдінгом у мене нічого не вийде!"

СИМПТОМИ: Ви посилено тренувалися рік, але в дзеркалі не видно вражаючих змін. Ви впадаєте в депресію - вам здається, що і далі нічого не вийде.

Ви взяли участь у змаганнях і програли. Ви вирішуєте більше взагалі ніколи не змагатися.

Ви спробували сісти на дієту, але ваша вага не впав. Ви говорите: всі ці дієти - повна дурниця!

КОМЕНТАР: Є люди, які впритул не бачать власних невдач. Щось не вийшло? Ну й добре, все одно я - кльовий хлопець! Добре це чи погано? Психологи вважають, що погано. Справа в тому, що наш успіх в житті багато в чому залежить від уміння аналізувати помилки, інакше ми так і будемо наступати на одні й ті ж граблі. У бодібілдингу невдачі з тієї чи іншої тренувальною програмою - обов'язкова компонента тренінгу. Помилки і промахи дозволяють вам об'єктивно оцінити, що і як ви робите неправильно. Це свого роду червоні знаки, які попереджають: "Туди не можна. Там заборонена зона". Завдяки невдачам ви звужуєте коло пошуку навколо тих прийомів, які реально "працюють". Ось і виходить, що "проколи" так само важливі, як і удачі. У бодібілдингу кожна невдача - це ще один крок вперед, прикмета прогресу.

Подібне ставлення виробити в собі непросто. Зазвичай люди "застряють" на невдачах, нескінченно повертаються до них у своїх думках, втрачають надію і страшаться нових невдач.

ШЛЯХИ виправленням помилки: Пам'ятайте, не можна думати і думати про минуле, інакше, за словами відомого кіногероя, "минуле тебе пожере". Відразу ж після невдачі починайте її аналіз, підключіть до проблеми всіх, хто може допомогти. Думайте, думайте, думайте! Психологи кажуть, що важливо якомога швидше знайти першопричину. У цьому випадку невдача тут же емоційно "вмирає" - вона перестає турбувати, оскільки ви точно знаєте, як не допустити її повторення. Вас захоплюють нові відкрилися перспективи: бар'єри перекинуті, тепер тільки вперед!

Третя помилка: занадто багато самокритики

Ви занадто прискіпливі до себе. Чого б ви не домоглися - все вам мало. За вашим переконанням, в інших справи йдуть не в приклад краще.

Типовими проявами: Хтось цілком щиро похвалив ваші руки, але ви відчули в похвалі підступ - мовляв, більше хвалити нічого.

Вас постійно терзає занепокоєння, що ви досягли занадто малого.

Вам здається, що у інших перед вами є незаперечні переваги в генетиці, ну а вам катастрофічно не пощастило.

КОМЕНТАР: Як вважають психологи, витоки "самопоїдання" криються в дитинстві. З якихось причин у дитини щось хронічно не виходило, а може бути, помилково поводилися батьки - називали його недотепою, невдахою і ін. В результаті самооцінка була деформована.

Такого роду спотворення погляду на самого себе дуже небезпечні в бодібілдингу, оскільки заважають об'єктивно оцінити стан мускулатури, свій рівень виступу на змаганнях і т.д.

ШЛЯХИ ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК: Скажіть собі: "Все! Я більше ніколи не буду себе лаяти - це безглуздо і марно." Підмінити марну лайка здоровим аналізом своєї невдачі. Друге: забороніть собі порівнювати себе з іншими. Це порівняння у вас завжди виходить не на вашу користь, а тому стає деморалізуючим фактором. Дійте строго по тренувальному планом. Свої досягнення і промахи розцінюйте як прояв природної життєвої логіки - все в світі розвивається за законом злетів і падінь.

Четверта помилка: поспішні висновки

Деякі люди складають свою негативну думку про ту чи іншу тренувальної системі, дієті або методичному прийомі заглазно, навіть не зробивши спроби випробувати запропоновану схему. Припустимо, качок прочитав у журналі опис незвичайного комплексу і тут же вимовляє: "Та ну, дурниця якась! .."

Типовими проявами: Всякі формули підрахунку калорій, "правильне" харчування, харчові добавки - все це представляється вам чимось несуттєвим, які мають мало відношення до росту м'язів.

Ви ніколи не пробували тренуватися по конкретних схемами протягом року-двох.

Ви говорите всім, що односетовой система Майка Ментцера - формений дурість, хоча ніколи не намагалися по ній тренуватися.

Ви не передплачуєте журналів з бодібілдингу і не читаєте методичних підручників, оскільки заздалегідь впевнені, що все, написане там, - порожні заморочки.

КОМЕНТАР НАУКИ: Психологи стверджують, що бездоказові судження - це результат заниженої самооцінки. Комплекс неповноцінності налаштовує людину на вороже і недовірливе ставлення до навколишнього світу. У свою "віру" така людина несвідомо хоче звернути та інших, а тому гудить все підряд, не особливо обтяжуючи себе аргументами.

Нерідко в бодібілдинг людей призводить саме комплекс неповноцінності. Таким найважче розгойдатися, оскільки вони нікому і нічому не вірять.

ШЛЯХИ ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК: Від комплексу неповноцінності не позбутися відразу. Як-не він створювався роками. Тим не менш, боротися з ним треба. Почніть з малого. Візьміть за правило: жодного слова до тих пір, поки не спробуєте методику на практиці. Жодного! / P <>

П'ята помилка: рабство почуттів

Навколо завжди щось відбувається. У відповідь у нас народжуються емоції, часто негативні. Емоції формують настрій, а настрій - наше ставлення до тренінгу. Так що, в кінцевому рахунку результат тренувань залежить від середовища, в якому ми проживаємо. Зробити середу зручною і комфортною навряд чи можливо, вона завжди буде для нас джерелом стресів. Чи означає це, що і результат тренінгу впрямую від нас не залежить?

Типовими проявами: Вам мало платять, відносини з подругою ні до біса, будинки пиляє мати ... У підсумку настрій у вас паршиве. Ви приходите в зал, але колишнім драйвом навіть не пахне. Результати ніяк не ростуть. Ви впадаєте в зневіру. У голову приходить думка, що бодібілдинг треба кинути - все одно нічого не виходить ...

КОМЕНТАР НАУКИ: На думку психологів, вплинути на свій настрій людині не дано. Не можна штучно розвеселити себе всупереч неприємностей і невдач. Однак в силах людини зберегти ставлення до тієї чи іншої справи, зокрема до тренінгу.

ШЛЯХИ ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК: Заздалегідь розділіть у своїй свідомості бодібілдинг і всі інші обставини вашого життя. Потім складіть помісячний план тренувань і дотримуйтесь його з механічною точністю. Саме механічної, оскільки на власний настрій вам сподіватися ніяк не можна. У залі знову розкрийте перед собою зошит - цього разу з планом тренування і знову ж дотримуйтесь його механічно точно. У перервах між сетами обов'язково робіть розтяжку, щоб зайняти мозок і не впустити в нього тривожні думки.

На тренування завжди ходите з плейєрами. Чи не знімайте його навіть у роздягальні. Гучна музика буде вам відволікати. Як вважають психологи, це ключовий прийом, оскільки в іншому випадку негативні думки "зрощуються" з обстановкою залу, і потім, за принципом зворотного зв'язку, будуть повертатися до вас з початком тренінгу.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить