Один з найважливіших факторів успіху в бодібілдингу

Один з найважливіших факторів успіху в бодібілдингу

При настанні межі адаптаційних можливостей організму, а це приблизно 4-5 років безперервного тренінгу, у вас є вибір:

зупинитися на досягнутому і направити тренувальний процес на розвиток певних м'язів при підтримуючої навантаженні на основні м'язові масиви (спеціалізовані програми);

почати втручання в гормональний фон.

Про шкоду стероїдів в сучасних журналах написано досить багато. В одному з них можна зустріти статтю про страшний шкоду гормональних препаратів, тут же поруч стаття про шокуючі стероїдних циклах. Так, зрозуміло, вони дають право вибору. Однак найбільш шкідливі не самі препарати, а безграмотне їх застосування.

Для початківців атлетів хочу підкреслити: стероїди - не основа, а доповнення до важкого тренінгу.

У деяких початківців атлетів з'являється бажання за всяку ціну в короткий термін обзавестися ефектною мускулатурою. Після року тренувань, а то й раніше, вони починають приймати стероїдні гормони, спираючись на чутки і поради «досвідчених». Стероїди на Нетреновані м'яз майже не впливають, набір ваги в даному випадку відбувається через затримку води в організмі, яка швидко сходить після припинення прийому препарату, а токсичну дію триває ще довгий час.

Отже, мінімум 4 роки атлет повинен по-справжньому інтенсивно тренуватися, дотримуючись при цьому умов повноцінного харчування і достатнього отдиха.Т.е. «Вичавити» зі свого тіла все, на що воно здатне без применеия стероїдного допінгу. Передбачається також, що до цього моменту вже використані всі можливі способи подолання «застою», не пов'язані з їх вживанням. Це різні методики тренінгу і варіанти дієти, а також використання препаратів, що не втручаються в роботу гормональної інфраструктури. До тих пір, поки атлет може прогресувати за рахунок власних внутрішніх резервів, він повинен саме так і робити.


Існують приблизні критерії силових показників, до освоєння яких прийом стероїдів безглуздий:

Жим лежачи - 180% від ваги власного тіла на одне повторення.

Присідання - 10 повторень з 200% від ваги власного тіла.

Підтягування широким хватом - 8 повторень з обтяженням в 30% від ваги власного тіла.

Жим з грудей стоячи - 8 повторень із 100% ваги власного тіла.

Далі, якщо ви дійсно все з себе «вичавили», перед вами два шляхи. Або тренування для підтримки досягнутого, або невелика гормональна підживлення. Є така категорія атлетів - «сверхотзивчівие», у яких межа настає набагато пізніше. Однак власників таких відмінних генетичних даних відносно мало. Отже, якщо ви досягли вищеперелічених критеріїв, то для вас мінімальні дози будуть дійсно «вибуховими». Тому ні в якому разі не вдавайтеся до стероїдних курсам чемпіонів, що друкуються в журналах.

Що було б, якби до цих результатів ви прийшли, застосовуючи стероїдні гормони? По-перше, до них є психологічний і фізичний звикання. Так як ваша свідомість звикає до зростання результатів при малих зусиллях, а в перервах між курсами спостерігається депресія і відсутнє бажання тренуватися, тому дійсно інтенсивно працювати ви не можете, необхідна наступна доза. Рецептори клітин втрачають чутливість до препаратів і, отже, дозу необхідно постійно збільшувати.

Почавши вживати стероїди, атлет повинен прагнути до поліпшення (або, як мінімум, збереженню) досягнутого співвідношення між піднімаються обтяженнями і вагою свого тіла. Ініційований стероїдами зростання маси м'язів повинен супроводжуватися адекватним зростанням сили - тільки в цьому випадку виходить побудувати щільну м'язову тканину і є можливість зберегти більшу частину набраної на стероїдах ваги. Атлет повинен бип' настільки сильним, наскільки потужним він виглядає. На жаль, серед ледачих домінує доведена до абсурду тенденція до зниження вищезгаданого співвідношення між «робочими» обтяженнями і вагою тіла. Абстрактно 150 кг в жимі лежачи може вважатися непоганим результатом, але коли про нього з гордістю говорить важить під 100 кг і вживає стероїди «культурист», то не знаєш, сміятися чи плакати - треба ж так поглумитися над ідеєю гарного й сильного тіла! Однозначно можна сказати про те, що для таких «культуристів» стероїди виступають не як підмоги до тренувань, а саме як альтернатива важкого тренінгу, що дозволяє набрати м'язову масу, не затрачаючи особливих зусиль.

Проблема тут в тому, що м'язи, накачані за методикою, що не передбачає адекватного зростання сили, недовговічні і мають звичку зменшувати об'єм до початкового стану.

Отже, основа всього - тренінг, стероїди - лише доповнення до нього. Велику частину часу в річному циклі тренування любителя повинні проводитися без використання гормонів. Підтримуючі стероїдні курси - 1-2 рази на рік, тривалістю 4-6 тижнів. Перерва між курсами мінімум 3 місяці.

Після курсу відбувається зниження природного тестостерону, і приблизно через місяць-півтора після закінчення курсу настає суперкомпенсация (підйом ендогенного тестостерону до рівня вище вихідного). І в цій ситуації, якщо розумно організувати тренінг, можна не тільки не втратити м'язову масу, але й у фазі суперкомпенсації додатково набрати вагу.

Не рекомендується забувати той факт, що при прийманні стероїдів в організмі зростає потреба в білку, вітамінах і мінералах.

Курс повинен бути більш Анаболічних, ніж андрогенним. Препарати діляться на дві споріднені, але зовсім не ідентичні підгрупи - власне анаболічні стероїди (АС) і андрогени. Перші створювалися безпосередньо для стимулювання росту м'язової тканини (для лікування різних захворювань - анемії, анорексії і т.д.).

Функція другого - підвищення рівня тестостерону в крові, анаболічний же ефект для андро-генів є ніби побічним. Андрогени несуть в собі набагато більший ризик отримання можливих побічних ефектів, ніж АС.

АС - ретаболіл (нандролон деканоат), фенилпропионат, станозол (винстрол, стромба, станабол), еквипойз (Болден-нон, ганабол), примоболан, оксандролон, сілаболін.

Андрогени - це всілякі окремі ефіри тестостерону - пропіонат (тестапін), енантат (депо-тестостерон, пролангат, прімотестон, тести, Тестовірон), ундеканоат (ан-дріол, рестандол) і різні поєднання ефірів - тісто-нат, омнадрен, сустанон, метанадростенолон (анабол, метан-діенон, неробол).

Анрогени працюють як фон для кращої роботи АС, їх поєднання приносить найбільший ефект. Рекомендоване поєднання від 1: 1 до 1: 2 на користь АС.

Нагадую, що у любителя стероїдних курсів не повинно бути більше двох в році. Тривалість одного курсу 4-6 тижнів, в періоди найбільш інтенсивних тренувань. Для стовідсоткової безпеки протягом курсу рекомендується приймати препарати, що покращують функцію печінки: карсил або есенціале-форте.

Для поліпшення роботи серця - калію оротат і рибоксин. Плюс комплекс полівітамінів. Обов'язково підвищити частку білків у раціоні 3-4 г на 1 кг ваги, а жирів, відповідно, знизити.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить