Поради що до поліпшення засвоюваності протеїнів

Поради що до поліпшення засвоюваності протеїнів

В організмі людини після води найбільш важливим будівельним елементом є білок. Проте він сам по собі не синтезується в клітинах і тканинах, тому дуже важливо, щоб білок засвоювався швидко і оптимально. Особливо це питання хвилює спортсменів, які займаються нарощуванням м'язової маси, а також усіх, кому потрібно укріпити і оздоровити своє тіло. Як же можна поліпшити процес засвоюваності протеїнів?

Почнемо з того, що білок необхідний в щоденному раціоні абсолютно всім. Вченими виведена середня формула, що показує правильне співвідношення основних складових нашої їжі - білків, вуглеводів і жирів. Вона становить 30:60:10 відсотків. Однак на практиці більшість людей не дотримуються такого співвідношення, в їх живленні кількість вуглеводів і жирів набагато вище, ніж потрібно. Відповідно, і кількість білка, що надходить в організм з їжею, набагато менше, ніж потрібно для підтримки нормального балансу.

Саме тому фахівці рекомендують всім атлетам, а також людям, що займаються важкою фізичною навантаженням, додатково приймати препарати, що містять протеїн. Ці препарати були цілеспрямовано розроблені для поповнення нестачі білків і випускаються у вигляді різноманітних спортивних добавок або гейнеров.

Для того щоб поліпшити засвоєння білків, потрібно віддавати перевагу продуктам, де вони знаходяться в найбільш легкозасвоюваній формі. Наприклад, одним з таких продуктів є сироватковий протеїн. Він проводиться як у вигляді окремого препарату, так і у складі різних змішаних добавок. Сироватковий протеїн допомагає поліпшити відновні процеси в м'язових волокнах, тому він особливо корисний спортсменам після інтенсивних силових навантажень.

Для повноцінного перетравлення і засвоєння білка організму потрібно не менше трьох годин. Тому переважніше не перевантажувати організм величезними порціями їжі, а зробити вибір на користь дрібного харчування, харчуючись частіше, але невеликими порціями.

Обов'язковою умовою доброго засвоєння білка є достатня кількість рідини, що надходить в організм спортсмена. Медики радять випивати в день не менше 2 літрів чистої води, при цьому в розрахунок не приймаються чай, сік або інші рідкі продукти. Пити краще за годину до прийому їжі або через годину після, а ось звичка запивати їжу холодною водою призводить тільки до перетворення вмісту шлунку в холодний кому і дуже ускладнює травлення.

Засвоєнню протеїнів також сприяють клітковина і певні ферменти, які містяться в деяких овочах. Вони допомагають нормальному просуванню білкових мас по кишечнику, адже процес перетравлення не закінчується в шлунку, а триває набагато довше. Саме тому в протеїнових добавках використовуються рослинні ферменти і клітковина, які позитивно впливають на всмоктування амінокислот з кишечника, а значить, покращують весь процес засвоєння білка.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить