Швидкий чи повільний протеїн, що вибрати

Швидкий чи повільний протеїн, що вибрати

У необхідності підживлення організму активно тренується спортсмена протеїновими добавками сьогодні вже ніхто не сумнівається. Однак не так давно з'явилися на ринку спортивного харчування так звані повільні протеїни породили нові запитання: який же протеїн краще - повільний або швидкий, і в який час найкраще вживати ці добавки?

Почнемо з того, що повільний протеїн (а це міцелярно казеїн або загальний молочний протеїн) допомагає м'язам звільнятися від накопиченого в процесі тренування азоту більш тривалий час. У той же час швидкий протеїн (ізолят розчинної сироваткового протеїну або його гідролізат, а також соєвий протеїн) найбільш ефективний відразу після великої силового навантаження.

Були проведені тримісячні дослідження спортсменів, дві групи яких брали швидкий і повільний протеїни. У результаті були отримані дані, що говорять про те, що швидкий протеїн набагато більше здатний збільшити суху масу тіла (майже в шість разів). Крім того, в контрольній групі збільшилися показники сили. Дослідники вважають, що цей ефект пов'язаний з швидкою засвоюваністю сироваткового протеїну, адже отримані амінокислоти проникають в м'язові тканини майже відразу, сприяючи синтезу цього ферменту в м'язах.

У тому випадку, коли перед спортсменом ставляться інші завдання і необхідно підтримувати високий рівень амінокислот і пептидів протягом досить тривалого часу, слід приймати саме повільні протеїни. Вони здатні звести до мінімуму катаболізм в м'язовій тканині під час великих перерв між прийомами їжі. Це необхідно, наприклад, під час нічного сну, адже в цей період надходження амінокислот з продуктів харчування неможливо.

Згідно дослідженням, проведеним недавно голландськими вченими, у спортсменів, які приймають казеїновий гідролізат під час тренування і додатково перед сном, спостерігалося стабільне зростання синтезу протеїну в м'язових волокнах. Примітно, що рівень амінокислот у крові, який виріс відразу після прийому цієї спортивної добавки, залишався підвищеним на протяг всієї ночі.

Іншими словами, повільні протеїни стимулюють синтез амінокислот у нічний час, а швидкі протеїни підсилюють цей процес в посттренировочний період. Виходячи з цього, кожен спортсмен може підібрати для себе ту форму спортивного харчування, яка йому необхідна. Проте слід враховувати, що протеїн надходить в організм також з продуктів харчування. Тому розраховуючи кількість спортивної добавки, необхідно брати до уваги загальний раціон спортсмена.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить