Як застосовувати і навіщо потрібні спортивні відновники

Як застосовувати і навіщо потрібні спортивні відновники

Будь-яка інтенсивне фізичне навантаження супроводжується певним м'язовим стомленням. Це є природним фізіологічним механізмом для всіх людей без винятку.

Зрозуміло, стомлення - це своєрідна захисна реакція організму, покликана обмежити занадто великі зміни тканин і органів в процесі роботи. Однак перед кожним спортсменом в певні періоди стоїть завдання прискорення відновлення м'язів після напружених тренувань. Адже від цього в кінцевому рахунку буде залежати результативність спортсмена.

Якщо в процесі відновлення не буде відбуватися швидке і повноцінне заповнення витрачених енергетичних і біохімічних ресурсів, то замість підвищення загальної витривалості, поліпшення працездатності та інших показників атлета чекає повне виснаження сил і синдром хронічної втоми.

Крім загальних фізіотерапевтичних засобів (налагодженого режиму сну і відпочинку, збалансованого харчування, регулярного пиття, масажу, водних процедур і ін.), Для якнайшвидшого відновлення активно тренується спортсмену потрібні спеціальні спортивні добавки - відновники.

Після закінчення роботи атлетові потрібно відразу прийняти комплекс амінокислот ВСАА, а також глютамин і креатин. Це дасть швидке заповнення енергії, поповнить витрачені на тренуванні м'язові запаси глікогену і посилить вироблення гормонів росту і анаболічних гормонів. Паралельно слід проводити регідратацію організму, для цього найкраще використовувати мінеральну воду кімнатної температури.

Крім цього, відновники допомагають поступово скоротити вироблення адреналіну і кортизолу - гормонів стресу, відновити нормальне дихання і рівне серцебиття.

Основним джерелом амінокислот є швидкий протеїн, який рекомендується прийняти через півгодини після навантаження. Він пригнічує катаболические процеси, що розвиваються в м'язах і тканинах після активної роботи, вирівнює білковий баланс, поставляючи будівельний матеріал для м'язових клітин. Для поповнення енергетичних запасів потрібне отримання організмом складних вуглеводів.

До відновлювальних препаратів можна також зарахувати L-карнітин, амінокислотно-мінеральний комплекс і бета-аланін. У цей період всі речовини і мікроелементи, отримані спортсменом, йдуть на відновлення пошкоджених м'язових волокон, що оптимізує їх подальше зростання.

Застосовуючи спортивні відновники, слід пам'ятати про те, що тільки комплексні заходи з релаксації та адаптації організму приведуть до бажаного результату. Якщо використовувати одні лише препарати, нехтуючи раціональним харчуванням, налагодженим сном та іншими фізіотерапевтичними засобами, можна замість очікуваного позитивного ефекту отримати зворотний і в кінцевому підсумку завдати шкоди власному здоров'ю.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить