Основні принципи спортивного харчування

Основні принципи спортивного харчування

Ніякої спортсмен не може розраховувати на стабільні успіхи в змаганнях, якщо не подбає про організацію свого правильного харчування. Приступаючи до тренувань, потрібно розуміти, що збільшена навантаження на організм вимагає спеціальної корекції раціону. Можливо, у дечому доведеться себе обмежити, адже у всіх людей є якісь свої усталені звички та уподобання в харчуванні, від яких незайвим буде позбутися.

Проте всім людям, а тим більше активно тренирующимся атлетам потрібно споживати в день строго певну кількість калорій, а також ті речовини, без яких неможливо буде заповнювати всі енерговитрати організму. Для правильного спортивного харчування необхідні білки, жири і обов'язково вуглеводи, причому вони повинні бути ретельно збалансовані. Приблизна формула співвідношення вуглеводів, жирів і білків виглядає так - 1: 1: 4. Обов'язково щодня вживати важливі мікроелементи і вітаміни, щоб уникнути «збоїв» у роботі організму.

Всім спортсменам щодня потрібна певна порція білкових протеїнів, які є основним будівельним матеріалом для побудови м'язової тканини. Для того, щоб наростити м'язи, а також для того, щоб мати здатність швидко відновитися після інтенсивних тренувань, в раціоні повинні бути присутніми тваринні білки, основним джерелом яких є червоне і біле м'ясо, риба і яєчні жовтки.

Головним джерелом речовин, перетворюються в клітинах і тканинах і забезпечують організм енергією є вуглеводи. Однак треба розуміти різницю між простими вуглеводами і складними. Перші дають швидке насичення і різко підвищують рівень цукру в крові, що корисно іноді відразу після виснажливих тренувань або змагань. У той час як складні вуглеводи діють повільніше, викид інсуліну в кров відбувається не миттєво, однак і почуття ситості триває довше.

Прості вуглеводи містяться в стиглих фруктах, а джерелами складних вуглеводів є житній хліб, зелені овочі, кукурудза, горох, картопля, рис. Серйозного спортсмену доведеться змиритися з необхідністю виключити з раціону тістечка, цукерки, солодкі булочки та іншу здобу, оскільки вони ніякої користі організму не принесуть.

Жири також украй затребувані в якості складової збалансованого спортивного харчування, оскільки без них багато корисних речовин просто не засвоюються. Тільки вибирати жири потрібно розумно. Ідеальним варіантом буде заправка овочевого салату оливковою олією, а також жменю горіхів.

У кожному разі, при складанні спортивного харчування потрібно враховувати багато факторів - такі, як загальна вага і конституцію спортсмена, частоту і інтенсивність тренувань і навіть кількість прийомів їжі в день. Тоді й спортивне харчування принесе безсумнівну користь.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить