Препарат мелатонін в житті спортсмена

Препарат мелатонін в житті спортсмена

Дивовижний гормон мелатонін був відкритий не так давно, в 1958 році. Але навіть за такий короткий період він встиг завоювати популярність не тільки у спортсменів. Необхідність в додатковому його прийомі виникає практично у всіх людей старше 40 років, оскільки приблизно в цьому віці організм вже практично перестає його самостійно виробляти. Обумовлена ця необхідність цілим рядом чудових властивостей цього важливого гормону.

Мелатонін виробляється епіфізом (або шишкоподібної залозою), маленьким органом, розташованим в головному мозку. Основне його завдання - регулювання циклічного чергування сну і неспання. Сигналом для початку його виробництва є настання темряви, причому концентрація його в крові в 30 разів вище вночі, ніж в денний час. Саме завдяки мелатоніну людина може заснути ввечері і спати міцним сном до ранку.

Але нормалізація сну - головна, але не єдине завдання цього гормону. Він також зміцнює ендокринну систему, нормалізує артеріальний тиск, покращує роботу ШКТ і травлення, сприяє кращій регенерації пошкоджених тканин, захищає клітини від шкідливої дії вільних радикалів, тим самим уповільнюючи старіння. Всі ці функції мають ще більш важливе значення для людей, що зазнають серйозні фізичні та емоційні навантаження, а саме для спортсменів.

Для спортсмена вкрай важливий повноцінний відпочинок, який є ключовою складовою тренувального процесу. Якщо порушується час релаксації м'язової і нервової систем - все тренування і докладені зусилля можуть виявитися безрезультатними. А адже складні тренування, переїзди, змагання - це суцільні стреси. Саме препарат мелатонін в спортивному харчуванні допоможе привести в норму добовий режим. Крім того, завдяки своїм антистресовим властивостям цей гормон зміцнює емоційний стан.

Життя в професійному спорті - це постійні переїзди і перельоти, що негативно позначаються на внутрішніх біологічних годинниках. Однак помічено, що якщо почати приймати мелатонін за 5-7 днів до передбачуваної дати переїзду, то налаштовування циркадних ритмів відбувається набагато швидше.

Дослідження показали, що мелатонін впливає не тільки на здатність до повноцінного відпочинку і швидкому відновленню, але і покращує такі показники, як аеробне, швидкісна і динамічна витривалість. При цьому протипоказань для його прийому практично не имеется.

Ще один плюс препарату мелатоніну в тому, що він не здатний викликати звикання. Дозування слід підбирати індивідуально, починаючи з мінімальної в 0,3-0,5 мг, при необхідності її можна збільшити до 3 або навіть 6 мг, але не перевищуючи дози в 10 мг на добу. Приймати його краще всього за годину-півтора до того часу, як ви плануєте лягти спати.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить