Амінокислота лейцин - її важливість і роль в спорті

Амінокислота лейцин - її важливість і роль в спорті

Лейцин, це незамінна аліфатична амінокислота з розгалуженим ланцюжком, а за своїм обсягом одна з найбільших амінокислот.

Для всіх природних білків, основною складовою є Лейцин, який також бере активну участь у розпаді і синтезі протеїну. Що стосується людського організму, то в ньому лейцин міститься в істотних кількостях в нирках, печінці, селезінці, підшлунковій залозі, в м'язових тканинах і клітинах, а також у складі білків сироватки крові.

Лейцин є незамінною амінокислотою, яка не синтезується клітинами організму, а в організм надходить виключно з білками, які входять до складу натуральної їжі. Брак або відсутність лейцину в організмі людини може призвести до зниження маси тіла, зупинки розвитку і зростання, а також до порушення обміну речовин.

Харчовими джерелами лейцину є: лісові горіхи, боби, соєве борошно, коричневий рис, яєчні білки, м'ясо (курячі грудки, лосось, яловиче філе) і цільна пшениця.

Залежно від рівня навантажень і способу життя, потреба організму людини в лейцин може становити від 6 до 15 г на добу.

Біологічна роль лейцину

знижує в крові рівень цукру;

забезпечує баланс азоту;

запобігає появі втоми;

необхідний для нормального розвитку та побудови м'язових тканин;

захищає тканини і клітини м'язів від постійно розпаду;

на клітинному рівні, є специфічним джерелом енергії;

бере участь у синтезі протеїну;

сприяє зміцненню імунної системи і швидкому загоєнню ран.

Застосування

На сьогоднішній день лейцин в поєднанні з метіоніном, глютамінової кислотою та іншими амінокислотами, активно використовують для лікування хвороб печінки, м'язової дистрофії, анемії, при синдромі Менкеса і деяких формах токсикозу.

Лейцин та спортивне харчування

Лейцин відноситься до «BCAA амінокислотам» (ізолейцин, лейцин і валін). Завдяки безлічі досліджень доведено, що з усіх амінокислотою, найефективнішою є лейцин. Завдяки саме підйому рівня цієї речовини, після прийому їжі він і виступає таким собі сигналом для сполуки білків з м'язовими клітинами.

Існує безліч наукових доказів того, що у спортсменів при прийомі таких амінокислот, під час тренувань знижується рівень розщеплення м'язового білка, при цьому лейцин надає потужний вплив у скелетних м'язах на анаболізм. Крім того, BCAA сприяють ослабленню м'язової стомлюваності після тренувань і сприяють швидкому відновленню організму після вимотують тренувань у залі.

Регулювання рівня глюкози

До утворення амінокислот аланіну і глютаміну (які є важливими елементами в процесі підтримки в організмі рівня глюкози), призводить розпад лейцину в скелетному м'язі.

Завдяки досить таки тривалого циклу в організмі людини утворюється печінкова глюкоза, де цей елемент є вихідним матеріалом для її утворення. А це означає, що людина за допомогою лейцину може сідати на будь-яку низько вуглеводну дієту з метою підтримки в крові здорової рівня глюкози.

Висновки

У підсумку ми можемо зробити висновок, що лейцин, це ефективний допоміжний засіб, який під час різних дієт підвищує працездатність людини. А також прийом його та інших амінокислот, таких як BCAA допомагає спортсменам не тільки збільшувати м'язову масу або зменшувати жирові відкладення, але і підвищує витривалість і покращує якість виконання вправ в процесі тренування.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить