Роль і користь креатину в спорті

Роль і користь креатину в спорті

Якщо запитати досвідчених бодібілдерів про найкориснішою спортивної добавці, то однозначною відповіддю буде креатин. Дійсно, важливість цієї речовини в організмі складно переоцінити. Креатин є прабатьком додаткової енергії, так необхідної при інтенсивних тренуваннях.

До слова сказати, користь і безпеку креатину в спортивному харчуванні досі викликає суперечки. Незважаючи на сотні проведених досліджень, багато медиків висловлюються про можливі небезпечні наслідки прийому речовини - від погіршення роботи нирок до захворювань серця. Насправді, такі гіпотези повністю безпідставні, оскільки креатин - сама досліджена добавка, яка до того ж не має негативного впливу на організм.

Корисні властивості креатину

За своєю суттю, креатин - це кислота з вмістом азоту, яка природно присутній в організмі людини. Вона синтезуються трьома амінокислотами, які беруть участь у травленні людини - гліцином, аргініном і метіоніном. Як і будь-яке натуральне речовина, креатин виробляється організмом самостійно, але в дуже маленьких дозах. Внаслідок цього спортсменам доводиться "добувати" його з риби, червоного м'яса або спеціально розроблених харчових добавок.

Сьогодні різноманітність креатиносодержащих продуктів вражає - пуріват, етил-естер, цитрат, гідрохлорид креатин. Останній, до речі, володіє вражаючою біологічною активністю.

Креатин як природний енергетик

Все це розмаїття спортивного харчування служить однієї спільної мети - надати атлетові "вибух" енергії, настільки необхідної в спорті. Працюючи в союзі з анаеробним гліколезом, креатин синтезує АТФ. Тобто речовина, завдяки дії якого спортсмени можуть витримувати великі навантаження. Відповідно, чим більше в організмі креатину, тим він (спортсмен) винослівей.

До слова сказати, це не єдина користь речовини в спорті. Вступаючи в реакцію з певними ферментами, креатин вільно проникає в м'язову тканину, насичуючи її зсередини. В результаті, збільшується швидкість набору м'язової маси і рельєфність тіла.

Примітно, що крім зростання спортивних показників, креатин здатний позитивно впливати на стан здоров'я атлета. Зокрема серця і нирок. Завдяки можливості регулювати серцеві скорочення, речовина допомагає попереджати захворювання "моторчика". Недостатня кількість креатину в крові, в свою чергу, може призвести до ниркової недостатності. Це пояснює той факт, що людям з хворими нирками рекомендують вживати більшу кількість червоного м'яса і риби, багатих креатином.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить