Правда про створення Дианабола

Правда про створення Дианабола

Одним з найбільш стійких оман світу бодібілдингу є міф про те, ніби творцем Дианабола є ін. Джон Зіглер. Правда полягає в тому, що ін. Зіглер взагалі не має ніякого відношення до створення Дианабола. Справжніми винахідниками були хіміки-органіки, що працювали в лабораторіях по всьому світу.

Діанабол (метандростенолон або ж метандиенон; 17-бета-гідрокси-17-альфа-метіландроста-1,4-дієн-3-один) був вперше синтезований хіміками працювали на CIBA Pharmaceuticals, Швеція. Європейські дослідники, створивши Дианабол, ймовірно ніколи навіть і не чули про Джона Зіглер. Навряд чи так само вони знали і про його «відкритті», і вже тим більше не співпрацювали з даного питання.

Так хто ж все-таки створив Дианабол?

У розробці брали участь такі імениті хіміки, що спеціалізуються на синтезі стероїдних гормонів, як: Альберт Веттштайн, Альфред Хангер, Чарльз Мейстр, Людвіг Ехманн, Ернст Фішер, Ганс Пітер Фрей і Вальтер Возер. Всі вони були частиною єдиної команди, які першими докладно описали синтез метандростенолона в швейцарському науковому журналі «Helvetica Chimica Acta»:

Vischer E, Meystre C, Wettstein A. Herstellung weiterer 1-Dehydrosteroide auf mikrobiologischem Wege. Helv Chim Acta 1955; 38: 1502-6.

Meystre C, Frey H, Voser W, Wettstein A. Gewinnung von 1,4-Bisdehydro-3-oxo-steroiden. HeIv Chim Acta 1956; 39: 734-42.

Автори зареєстрували патент на винахід метандростенолона в США (US 2900398). В якості творців вказувалися Веттштайн, Хангер, Мейстр і Людвіг Ехманн з CIBA. Заявка на патент посилається лише на вищезгадану статтю, опубліковану в «Helvetica Chimica Acta» 1956 го року.

Дослідницька команда CIBAне були новачками. Веттштайн співпрацював з командою Леопольда Ружичка, що виграла в 1939-му році Нобелівську Премію в галузі хімії за їх неймовірна праця, в подробицях описував синтез тестостерону. Відкриття Дианабола було всього лише ще однією зіркою на його погонах.

Дослідницька команда CIBA

Так чому ж саме ін. Джону Зіглер помилково приписують винахід Дианабола?

Романтична історія про доктора з маленького містечка, який створив синтетичний анаболічний стероїд для американської олімпійської збірної, на противагу використовували тестостерон збірної СРСР, виразно є непоганою байкою, спрямованої на підняття духу національної гордості, під час Холодної Війни. Дезінформація стала частиною міфології світу бодібілдингу і донині переказується не тільки бульварної пресою, але і серйозним видавничими будинками.

Однак, той факт, що Джон Зіглер і справді не має ніякого відношення до винаходу Дианабола, все ж не применшує його значення в історичному вкладі використання анаболічних засобів в США. Зіглер допоміг поширити прийом стероїду в середовищі американських атлетів.

Він став першою людиною широко розповсюдив Дианабол серед атлетів, що змагаються, відразу після його комерційного запуску CIBA в 1958-му. У нього був допуск до лабораторії CIBA, що була розташована у Саміті (Нью-Джерсі), протягом 50-х років. Там він проводив свої експерименти над атлетами, які використовували тестостерон, «в ім'я науки». Але як би там не було, в даному підрозділі CIBA не велося ніяких активних розробок нових анаболічних з'єднань. Всі дослідження з синтезу гормонів проводилися в штаб-квартирі компанії, у Швейцарії.

Коли Дианабол став доступний, CIBA (Нью-Джерсі), як повідомляється, попросила Зіглера випробувати нове з'єднання на олімпійських важкоатлетів, які тренувалися в Йорк Барбелле, наприкінці +1959-го року. Після чого, Зіглер став призначати 10мг Дианабола щодня таким атлетам як: Джон Гримек, Білл Марч, Тоні Гарсія і Луї Ріці. Вони були першими атлетами, що почали прийом Дианабола.

І хоча, такі стероїди як тестостерон пропіонат, метилтестостерон і Нілевар, вже щосили використовувалися деякими культурістамі з Західного Берегу, Дианабол ще залишався загадкою аж до 1958-го року. Однак, після того, як Зіглер почав його призначати, новий стероїд швидко став мейнстрімом серед бодібілдерів і важкоатлетів, а після цього широко увійшов і в усі інші змагальні види спорту.

Діанабол став бажаним стероїдом серед всіх американських бодібілдерів та інших атлетів. В даний час він залишається одним з найпопулярніших стероїдів, використовуваних сучасними культурістамі. Для мільйонів атлетів приймають Дианабол, ін. Джон Зіглер раніше займає особливе місце в їх серцях.

0 Комментарий

Оставить комментарий

Reload

Отправить